Facelift fényszóró szétszedése

avagy hogyan süssük meg lámpánkat

 

 

FIGYELEM: A SZERZŐ MINDEN FELELŐSSÉGET KIZÁR, MINDENKI SAJÁT FELELŐSSÉGÉRE PRÓBÁLKOZZON!

 

 

1. lépés

Miután kiszedtük a fényszórót az autóból helyezzük egy sütőpapírra. Melegítsük elő a sütőt 120 fokra (250 Fahrenheit fok)

2. lépés

Mialatt melegszik a sütő, ellenőrizzük a fényszóró hátulját, vannak-e még kiszedhető csavarok. Ezeket érdemes még a sütés előtt eltávolítani, mivel a sütés után gyorsan hűl a ragasztó és kevés idő lesz, és talán a forró lámpa kézbentartása sem túl praktikus a feltétlenül szükségesnél hosszabb ideig.

3. lépés

Most távolítsuk el az összes gumidarabot a fényszóró tetejéről. Ez nem kötelező, de később hasznos lehet, amikor megpróbáljuk kinyitni a fényszórót amilyen gyorsan csak lehet, mert akkor már nem kell bajlódni ezekkel a gumidarabokkal. Ha ez megvan, dobjuk be a sütőbe a fényszórót (alternatíva: kapjuk elő a hőpisztolyt) és süssük 15 percig.

A BIZTONSÁG KEDVÉÉRT AZÉRT TARTSUK A SZEMÜNK A LÁMPÁN!!

A fényszóró megolvasztásának veszélye igen minimális, mindazonáltal sohasem lehetünk elég óvatosak.

4. lépés

Ha letelt a 15 perc, vegyük ki a készre sült fényszórót a sütőből.

FIGYELEM: A műanyag fényszóró qrva meleg! Használjunk hőálló konyhai kesztyűt a kiszedéshez, szabad kézzel ne érintsük meg a forró felszínt.

Helyezzük afényszórót hőálló felületre (pl a gránit munkalap kiváló erre a célra) és kapjuk el lapfejű csavarhúzónkat. Kezdjünk a klipszek kinyitásával szépen körbe a fényszóró körül. Aggodalomra semmi ok, ezek most még vissza fognak pattanni.

Figyelem: Erősen ajánlatos hőálló kesztyű használata!

A képeken a szerelő nem visel kesztyűt, mivel elég nagy rutinnal rendelkezik és gyorsan végezte dolgát..

Ellenben aki először próbálkozik, könnyen odaégetheti magát.

CSAK ÓVATOSAN!!!

5. lépés

Most kezdjük el mozgatni ide-oda a csavarhúzót a fényszóró hátulja és a lencsék közötti területen (mintegy szétfeszegetve a lámpát). Mindeközben bizonyosodjunk meg róla, hogy a klipszeket óvatosan kipattintottuk. Ezt a műveletet ismételjük körbe a fényszóró körül 2-3-szor mindaddig, míg az összes klipsz ki nem pattan. A klipszek folyamatosan vissza akarnak pattanni a helyükre, tehát a szétfeszegetést addig kell folytatni, míg a fényszóró hátulja egyöntetűen le nem jön. Legyünk türelmesek, de egyúttal gyorsak is, különben újra megszilárdul a ragasztó.

6. lépés

Most dolgozzunk tovább a csavarhúzóval addig, míg sikerül teljesen elválasztani a fényszóró elejét a hátuljától.  Ezt úgy csinájuk, hogy húzzuk magunk felé a csavarhúzót, miközben a klipszet eltoljuk magunktól.
Egyesével szépen ki fognak nyílni. Ahol már szétnyílt, próbáljuk meg kitámasztani, hogy ne záródjon mindig vissza. Folytassuk ezt, míg körbe nem érünk.

7. lépés

Ha körbeértünk, akkor viszonylag egyszerűen eltávolítható lesz az átlátszó burkolat. Válasszuk szét a ragasztó esetleges nyúlós darabjait és hagyjuk a ragasztót az előlapon, vagy a hátsó burkolaton. A gyári ragasztóra később szükség lesz.

8. lépés

Végezzük el a kívánt műveletet a fényszóró belsejében.

 

9. lépés
Összeszerelés

A kábeleket húzzuk ki a fényszóró hátulján (általában a hátul lévő gumicsatlakozón keresztül), és a hátulját helyezzük pozícióba az elejéhez képest. Amennyire lehetséges nyomjuk őket össze. Ez túlzottan nagy mértékben nem fog sikerülni, mivel a ragasztó hideg és száraz. Melegítsük elő a sütőt, mint korábban, és süssük 15 percig a fényszórót.

10. lépés

Most már készen állunk a fényszóró teljes összezárására. Ha letelt a 15 perc kapjuk fel a kesztyűt és vegyük ki a sütőből a ropogósra sült lámpánkat. Erőteljesen nyomjuk össze a két részt ügyelve arra, hogy az összes klipsz visszaugorjon a helyére. A végérvényes összeszereléshez csavarjuk vissza a korábban kicsavart csavarokat. Amint a ragasztó megszáradt, a fényszóró olyan lesz mint új korában.